Blog

Waarom mag de bruidegom de jurk niet zien voor de trouwdag?

Geplaatst op: 04 september 2018

Er zijn een aantal tradities rondom het trouwen die we al generaties lang in stand houden. Eén daarvan is dat de bruidegom de jurk niet mag zien voor de trouwdag. Waarom is dat eigenlijk?

Meer kans op een huwelijk als hij haar niet eerst zag

Het feit dat de bruidegom de jurk pas mag zien op de trouwdag zelf, is eigenlijk een beetje een gewoonte die voortkomt uit oude tradities.
Vroeger werd de bruiloft tussen de bruid en de bruidegom geregeld door de ouders. Om te zorgen dat de bruidegom niet op het laatste moment de bruiloft zou cancellen omdat hij de bruid niet aantrekkelijk vond bedachten de ouders dat het beter was wanneer hij haar helemaal niet kon zien tot op de trouwdag zelf. De bruidegom wist op deze manier niet hoe de bruid eruitzag totdat hij getrouwd en de bruid de sluier af deed. Nu kon hij haar pas bekijken. Niet bepaald romantisch!

De traditie is gewoon te leuk om afstand van te nemen

Tegenwoordig is deze traditie een beetje achterhaald. De meeste bruidsparen kiezen zelf met wie ze trouwen en dus weten ze natuurlijk ook precies hoe de ander eruitziet. Toch vinden bruiden het vaak leuk om de bruidsjurk geheim te houden voor hun aanstaande, ook al weten ze waarschijnlijk vaak niet waar deze traditie vandaan komt. Het is leuk om de reactie op het gezicht van de bruidegom te zien als ze hun vrouw voor het eerst zien in haar bruidsjurk. De bruidegom kan zijn tranen vaak niet inhouden omdat hij zijn aanstaande vrouw nog nooit zo mooi heeft gezien. Het is dus eigenlijk best een romantische traditie om in stand te houden, ook al is de originele betekenis niet meer van toepassing.