Blog

Paniek! Een vlek op je trouwjurk

Geplaatst op: 04 september 2018

Misschien wel één van de vervelendste scenario’s wat je kan overkomen op je trouwdag is het krijgen van een vlek op je trouwjurk. Helaas zal jij niet de eerste zijn bij wie dit gebeurd en het is dus beter om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je bepaalde middeltje in huis hebt of bij je hebt, zodat jij zelfs de ergste vlek op de dag zelf kunt verwijderen van je jurk.

Wij hebben voor jullie de oplossingen voor de meeste voorkomende vlekken op witte en ivoorkeurige trouwjurken op een rijtje gezet. Onthou wel dat wanneer een vlek klein is en zeker later op de dag, dat het dan vaak beter is om deze te laten zitten. Soms is het eindresultaat van het verwijderen van een vlek erger dan de vlek in eerste instantie was.

Materiaal

Om te beginnen moet je eerst weten van welk materiaal je jurk is gemaakt. Draag je een zijde jurk dan is het verwijderen van vlekken met water geen goed idee. De meeste jurken in bruidsmode winkels zijn gemaakt van synthetische stoffen en daarom ook makkelijker te behandelen. Op het label van de jurk kun je lezen van welk materiaal de jurk is gemaakt.

Talkpoeder

Voor witte en ivoor kleurige jurken is camoufleren soms beter dan behandelen. Met talkpoeder kun je kleine vlekjes bijna onzichtbaar maken en het is dus altijd handig om een flacon bij de hand te hebben op je trouwdag.

Deppen of wrijven

Het is in principe altijd beter om vlekken op je jurk te deppen. Wrijven maakt de vlek vrijwel zeker groter. Het is zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn, want hoe langer je wacht hoe moeilijker het is om de vlek te verwijderen.

Inktvlekken

Inktvlekken zijn natuurlijk vreselijk. Dep eerst op de natte inkt met een droge witte doek (katoen is het beste). Doe er nu talkpoeder op zodat de vlek zich niet gaat verspreiden. Vervolgens spray je er hairspray op en dep je met de doek. In het geval van een kleine vlek op een plek waar je het bijna niet ziet laat het dan gewoon zitten.

Kauwgom

Doe een ijsblokje in een doek en dep op de kauwgum. Na enige tijd zal deze bevriezen en dan moet het redelijk makkelijk te verwijderen zijn

Stuifmeel

Je prachtige boeket kan soms ook zorgen voor een stuifmeel vlek. Eerst zachtjes de grootste hoeveelheid blazen van de jurk af. Daarna met plakband voorzichtig de rest verwijderen.

Gras

Doe een beetje Glassex op een katoenen witte doek. Dep nu voorzichtig op de vlek. Super raar maar dit werkt! Een alternatief is pure alcohol.

Lippenstift

Nooit inwrijven dan hecht het zich aan de stof. Neem een bolletje watten en dep deze in ether en leg dan de watten op de vlek. Dit herhalen totdat de lippenstift weg is.

Bloed

Melk is een goed middel tegen bloed en omdat het wit is kan het goed helpen bij een bloedvlek op je trouwjurk. Wel iets verdunnen met water, zodat je geen melkvlek krijgt. Ze zeggen dat ook het speeksel van de persoon waarvan het bloed afkomstig is soms kan helpen bij het verwijderen van de vlek, maar als dit niet van jou of van je man is dan is dit natuurlijk niet zo’n aantrekkelijke optie.

Ik heb jaren in de bruidsmode gewerkt en de meningen verschillen over wat je wel en niet moet gebruiken. Natuurlijk zijn er veel verschillende dingen je kunt proberen. Wees voorzichtig met vloeistoffen en make-up en wees er altijd snel bij als er toch een vlek ontstaat. Is de vlek niet te groot dan lekker laten zitten, zeker als de ceremonie en de foto’s al gebeurd zijn. Dit zijn slechts suggesties en tips waarvan wij denken en hopen dat ze als ze op de juiste manier uitgevoerd worden moeten werken.

Foto via Pexels